Felületkezelés

A parafa természetes anyag. Minden ebből eredő tulajdonságát leginkább természetes felületkezeléssel tudjuk megőrizni, ezért elsősorban a viaszos felületkezelés ajánljuk.

Az olajozás és viaszolás lépései

AURO természetes felületkezelő anyagok

Az olajozásnak és viaszolásnak van néhány egyszerű szabálya, amit be kell tartani ahhoz, hogy elégedettek legyünk a kész felülettel. A ragacsos, tapadó, foltos felületek oka mindig az, hogy ezeket az egyszerű szabályokat nem ismerjük, vagy nem tartjuk fontosnak.

 • Nedvesítés, csiszolás:
  A nedves kendővel, szivaccsal való áttörlés, amit finom papírral (240) átcsiszolva tökéletes felületet kapunk.

 • Alapozó olajozás (AURO Nr. 121):
  - A vizezéssel, csiszolással, portalanítással előkészített felületet az alapozó olajjal kezeljük.
  - Felhordás: ecsettel, tiszta pamut ronggyal, szivaccsal, moherhengerrel.
  - Egy fajta olajjal csak egyszer olajozunk: ha a kezelt anyag "issza" az olajat, azonnal újra olajozzuk, addig "telítjük" míg könnyedén felveszi az olajat. Így tökéletesen impregnáljuk a felületet, és az egyenetlen nedvszívó képességből adódó esetleges foltosodás is elkerülhető.
  - 10 perc után a be nem szívódó olajat ecsettel, ronggyal el kell oszlatni, bedörzsölni, illetve a felesleget a felületről letörölni. A be nem szívódott olaj filmet alkot és fényes, ragacsos, nehezen eltávolítható foltokat hagy a felületen.
  - Száradási idő: 12 óra
  - Csiszolható: 24 óra múlva

  Ajánlott termékeink

 • Keményolaj bevonat (padlóburkolatok esetében) AURO Nr. 126.:
  - Magasabb gyantatartalma révén a parafaburkolatot jobban védi, erősíti, keményíti, jó kopásállóságot biztosít neki.
  - alapozó olajozás után 24 órával de még a keményviaszolás előtt. Kezelés előtt a felületet finom papírral át kell csiszolni, majd portalanítani.
  - Felhordás: ecsettel, tiszta pamut ronggyal, szivaccsal, moherhengerrel.
  - Száradási idő: 12 óra


  Ajánlott termékeink

 • Viaszolásra előkészítés:
  24 óra száradás után a felületet finoman (220, 240) át kell csiszolni. Köztes csiszolásra akkor is szükség van, ha felület tökéletesen simának tűnik. A finom felület biztosítja a viasz tökéletes tapadását. Köztes csiszoláshoz legalkalmasabb az ún. skót szivacs (vlies), melyet az olaj nem tömít el.


 • Viaszolás:
  - A viaszt leheletvékonyan kell felhordani. A cél: minél vékonyabb, de összefüggő bevonatot kialakítani. Ha túl sok viaszt hordunk fel, a felület ragacsos, érzékeny marad, nem tud megfelelően kikeményedni.
  - A viaszréteget a száradási idő (40-60 perc) letelte után azonnal polírozni kell. Ha tovább szárad a viasz, annál nehezebben, de annál keményebbre és fényesebbre polírozható. 2 -3 óra eltelte után a felület már egyáltalán nem polírozható, így ragadós, egyenetlen lesz a felület.
  - A polírozáshoz alkalmas: tiszta pamut rongy, lószőr kefe.

  Ajánlott termékeink

Az olajok és viaszok alacsony lobbanáspontú illóolajokat tartalmaznak, melyeknek száradása erős hőfejlődéssel járó oxidációs folyamat. Az olajjal átitatott, összegyűrt törlőruhák öngyulladás veszélyesek, ezért használat után mindig terítsük ki, hogy jól szellőzve kiszáradhassanak.

 • Viaszolás után…
  - A frissen kezelt felületet 2-4 hétig ne érje nedvesség, mert a viasz teljes kikeményedése előtt még érzékeny
  - Az esetleges sérülések helyileg, akár felületen is könnyen javíthatók
  - A kész felület tisztításához, ápolásához saját ápolószereit használjuk. Más készítmények tartalmazhatnak olyan anyagokat - glicerin, szilikon stb. - melyek megnehezítik a későbbi felújítását. A felület saját ápolószereivel ápolva sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az így kezelt és ápolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást. Tisztításhoz, ápolásához bővebb információ:

Lakkozás

Ajánlott termékek

 • A lerakott parafaburkolatot lakkozás előtt finompapírral (220) át kell csiszolni, majd portalanítani.
 • A vizes bázisú lakkot ajánlatos moherhengerrel felhordani, ügyelve a megfelelő átfedésekre
 • Natúr felület esetén összesen 4 lakkréteg javasolt, az egyes rétegek közötti száradási idő 2-4 óra, a hőmérséklettől függően. Anyagszükséglet: négyszeri lakkozás esetén: 2,5m2/l (ez a natúr lapnál szükséges), kétszeri lakkozás esetén: 5 m2/l (gyárilag lakkozott lapnál)
 • A gyárilag lakkozott parafaburkolatokat lerakás után szintén lakkozni kell. Itt elegendő a 2 réteg.
 • A lakkozott parafaburkolat 6 óra múlva járható, 48 óra múlva terhelhető
 • A parafaburkolat igénybevételétől függően 1-4 évente új felületkezelés javasolt az eredeti réteg kopása miatt. A korábbi lakkrétegeket először STRIP tisztítószerrel kell eltávolítani, majd az új lakkrétegeket a fentiek szerint kell felépíteni.

A javasolt termékek üzletünkben is megvásárolhatók.

Tisztítás, ápolás

TIPP:
Aktuális ajánlatunk


 
domain regisztráció webdesign (C) 2005 wellnet.hu