Mi a parafa?

Parafa termék-katalógusunk >>

Egy igazi "zöld beruházás": a parafa mint burkolat
A parafaburkolatok nyersanyaga a paratölgy kérge, melyet hántással nyernek. Ezzel az eljárással egyetlen egy fát sem kell kivágni ahhoz, hogy feldolgozható nyersanyagot kapjunk. A paratölgy a lehántolt kéreg helyére újabb réteget növeszt kb. 9 év alatt. A parafa a megújuló nyersanyagforrás remek példája.

A Mahagóni Faipari Centrum a parafaburkolatok ragasztásához, színezéséhez, felületi kezeléséhez és tisztításához, ápolásához kizárólag vizes alapú, oldószerektől mentes, környezetbarát termékeket használ és forgalmaz.

Történelmi áttekintés
A paratölgy termőhelye jellemzően a mediterrán övezet.
A parafa előnyeiről már az ókori Egyiptomban, Kis-Ázsiában és a görög városállamokban is tudtak. Alkalmazták dugóként bor tároláshoz, olívaolaj edényekhez, szandált készítettek belőle, halászhálót, felhasználták hajók, csónakok szigeteléséhez, sőt, tető burkoláshoz is.
A XIV. századtól kezdve Portugália lesz a legnagyobb parafa kitermelő és szállító ország. Nemzeti kincsként kezelték értékes nyersanyagukat Mindezt jól példázzák a parafa kitermelést szabályozó törvénykezéseik is, mint pl. a "9 éves" törvény, ami szerint legalább ennyi időt köteles volt kivárni az ültetvényes az egymást követő kéreg szüretelések között.
Ma Portugália és Spanyolország a legnagyobb parafa feldolgozók. A kéreg hántását most is évszázados, tradicionális módszerekkel, kézzel végzik.

A parafa tulajdonságai

Tulajdonság Leírás
Környezetbarát Nyersanyaga a paratölgy kérge, melyet hántással nyernek, így egyetlen egy fát sem kell kivágni(!) ahhoz, hogy feldolgozható nyersanyagot kapjunk
Eredendően természetes burkolat, továbbá lerakásához vizes bázisú alapozó, ragasztó, lakk alkalmazható
Kopásálló Még a nagy felületen ránehezedő erős nyomás sem károsítja a parafát, a levegő-celláknak köszönhetően, csupán összenyomja azt. A külső nyomás megszűnésével a felület és a belső keresztmetszet is visszanyeri eredeti alakját (lásd erről bővebben a technikai adatokat). Rendkívüli kopásállósága is rugalmasságának köszönhető.
Alkalmazható nagy terhelésnek kitett helyiségekben (irodaházakban, vendéglátó egységekben, szállodákban, tornatermekben, könyvtárakban) éppúgy, mint a lakásban (konyhában, nappaliban, folyosókon, fürdőszobában stb.)
Tartós A parafa nagyon tartós burkolatot ad. Ezért is alkalmazzák előszeretettel közintézményekben, repülőtereken, templomokban.
Vízálló A nedvesség ellen is kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik a parafa. Bár teljes keresztmetszetében nincs impregnálva, azonban erre nincs is szükség méh-sejt szerkezetének köszönhetően. A parafa burkolat nem penészedik, nem gombásodik, amennyiben megfelelő a felületkezelés (lásd alább).
Vizes helyiségben is használható.
Hőszigetelő Az egyenletesen, pontosan és aprólékosan elhelyezkedő levegő-cellák biztosítják a parafa részére a kiváló hőszigetelő tulajdonságot. A parafa burkolatnak ez az egyik óriási előnye a kővel szemben, mivel meleg, otthonos, természetes környezet alakítható ki általa. A ragasztható változat padlófűtésnél is alkalmazható.
Hang- és rezgés-szigetelő A levegővel telített sejtek valóságos "légpárnaként" működnek. Ráadásul a sejten belüli cellák egymástól is el vannak elszigetelve a már említett viaszos suberina által. A parafa így az kívülről közvetlenül érkező zajokat, rezgéseket ugyanolyan jól csökkenti, mint az átszűrődő zajokat. Ezért helyeznek parafát a nehéz gépek alá, illetve zene stúdiók, süketszobák hangszigetelésére.
Sokoldalú Alkalmazható padlóra, falra, helyettesíthet járólapot, parkettát
Antiallergén A légúti allergiában szenvedők számára tökéletes megoldást nyújt a parafa burkolat, mivel antisztatikus, azaz nem vonzza a port
Rovarok, atkák nem mennek bele keserű íze miatt.
Egyszerű beépíthetőség A burkolás egyszerű, némi kézügyességgel bárki elvégezheti.
Könnyű tisztíthatóság Vízzel felmosható, saját ápolószerei különös védelmet nyújtanak a parafának.
Dekoratív Remekül dekorálható, hiszen: tetszés szerint színezhető, a lerakási alakzatnak (és méreteknek) pedig csak a fantázia szab határt.
Csúszásgátló felület A parafa anyaga eredendően csúszásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Még felületi nedvesség, vagy olaj esetén is megőrzi csúszásgátló tulajdonságát, amely így is felülmúlja a bőr, a gumi, vagy bármely más, csúszásmentességgel rendelkező anyag ez irányú tulajdonságát.
Nehezen gyullad, rosszul ég Tűzveszélyességi szempontból biztonságosabb, mint más faburkolólap
Rugalmas A sok millió, levegővel telített sejt eredményezi azt is, hogy lábunk alatt a talajt rugalmas párnaként érezzük. Ez nem az a puhaság, mint amit a szivacs nyújt, sokkal inkább egy tartással rendelkező rugalmasság, amely a hosszas állást, az állómunkát, vagy a járást könnyeddé teszi. Különösen fontos előny kisgyermek esetében.

 

 

domain regisztráció webdesign (C) 2005 wellnet.hu